BSO Totaalpakket of Schoolwekenpakket met incidentele vakantieopvang

Ludens Utrecht biedt 2 BSO paketten aan: een totaalpakket en een schoolwekenpakket. Met een schoolwekenpakket heb je geen opvang tijdens de vakanties (wel tijdens studiedagen). Als je incidenteel toch opvang wenst tijdens vakanties kun je losse dagen afnemen. Onze kinderen gaan maar zelden naar de BSO tijdens de vakantie dus intuïtief zou je voor het schoolwekenpakket kiezen. De prijzen van de twee paketten liggen wel erg ver uit elkaar, dus misschien moeten we er toch een sommetje aan wagen:

  • Totaalpakket:
    • 7,06 € per uur (Pt)
  • Schoolwekenpakket:
    • 9,46 € per uur voor schooldagen (Ps)
    • 8,46 € per uur voor vakantiedagen (Pv)

Een jaar heeft ongeveer 40 schoolweken en op schooldagen gaan de kinderen 3 uur naar de BSO (Us = 3×40 = 120 uur per jaar). We rekenen met 13 vakantieweken per jaar. Op deze vakantiedagen rekent Ludens 10 uren (Uv = 10×13 = 130 uur per jaar).
Vanaf hoeveel vakantiedagen U is het goedkoper om een totaalpakket af te nemen?

\((Us + Uv) Pt = Us Ps + U Pt\)

Ofwel:
\(U = \frac{(Us + Uv) Pt – Us Ps}{Pv} = 74\;uren\)

Dus als je kind van de 7.4 van de 13 vakantieweken naar de BSO brengt dan is het al gunstiger om een totaalpakket af te nemen.

Kinderopvangtoeslag

Wat gebeurt er als we de kinderopvangtoeslag (KOT) meenemen in onze berekening? De kinderopvangtoeslag is inkomensafhankelijk en voor het eerste en de volgende kinderen. De overheid subsidieert kinderopvang tot een maximum uurtarief van 6,95 €. In onderstaande figuur staat het netto uurtarief voor verschillende toetsingsinkomens (totaal van de inkomsten in box 1, 2 en 3).

En in onderstaande figuur het minimum aantal vakantieuren voor verschillende inkomens:

Voor lage inkomens is het altijd gunstiger om het totaalpakket te nemen. Voor hogere inkomens loont het al om het totaalpakket te nemen als je, afhankelijk van je inkomen en het aantal kinderen, tussen de 0 en 5,5 van de 13 vakantieweken.

Vakantie BSO bij Ludens is dus veel goedkoper minder duur dan je in eerste instantie zou denken. En je krijgt voor hetzelfde bedrag veel flexibiliteit. Uiteindelijk betaal je het natuurlijk allemaal zelf.

Voor de liefhebber de python code van het sommetje (met dank aan de mannen van checkbrutonetto voor de kinderopvangtoeslag data):

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *